• Столична библиотека, мозайка от стъкло, автор Екатерина Гецова.

Екатерина Гецова, мозайка от стъкло

Софийска градска библиотека, Детски отдел

Мозайка от стъкло, 12 кв. м, 1983 г.

Мозайката от стъкло е разположена в Детския отдел на Софийска градска библиотека (към датата на създаване сградата е била с различно предназначение – Столичен народен съвет). Паното е абстрактно и се отличава с ясна структура, базирана на съчетанието на биоморфни и геометрични мотиви. Централната зона е обособена от кръг, който недвусмислено създава асоциация със слънце. В паното като цяло силно доминира кръговата посока. Хармония и баланс са постигнати чрез заоблянето на всички ъгли и линии. Периферната зона на мозайката е отворена – различни линии са разположени към краищата на мозайката и по този начин вписват паното в интериорната среда. Мозайката е акцент в архитектурната среда и рязко се отличава като колорит и структура. Използването на един цвят (жълто-оранжев) откроява произведението от строгата аскетична среда и подчертава идеята за светлина и топлота. Монохромното решение и включването на бели и неутрални (прозрачни) елементи хомогенизират въздействието на творбата и подсилват контраста с обкръжаващото пространство. Художничката мотивира избора на колорит освен функционално (целта е постигане на максимална осветеност и топлота) и смислово. Въпреки абстрактно геометричния дизайн в паното се откриват асоциации със слънце и стръкове избуяла растителност, свързани с идеята за хармония, растеж и разгръщане. Така колоритът обединява форма и смисъл и дава свобода на художничката отвъд пределите на зададената от социализма тематична рамка.

Линк към Google Maps:

Екатерина Гецова

Екатерина Гецова
Снимка: личен архив

Екатерина Гецова е родена през 1944 г. в Търговище. След като завършва художествена гимназия, в периода 1964 – 1971 г. тя се обучава в UMPRUM – Академия по изкуства, архитектура и дизайн в Прага – и се дипломира в специалност „Художествено стъкло“ при проф. Либенски. От 1971 г. се включва активно в художествения живот и участва в голям брой общи изложби, посветени на приложните изкуства, сред които с особено значение са: Международна изложба биенале за „Дизайн на стъкло“, Валенсия, 1973 г.; Ретроспективна приложна изложба, София, „Шипка“ №6, 1974 г.; Изложба-симпозиум в гр. Нови бор, Чехия, 1988 г., Internationale Glaskunst Zwiesel, 2010 г., Международен фестивал на стъклото, София, 2012 г.

Сред важните самостоятелни изложби на Гецова са: 1971 – Прага, Чехия; 1982 – София, СБХ; 1989 – галерия „Биот“, гр. Нагоя, Япония; 2001 – специализирана изложба за стъкло, галерия „Аросита“; 2012 – София галерия „Юзина”.

Екатерина Гецова работи в областта на кавалетното и монументалното изкуство, като създава изключително интересни и адаптивни за разнообразни пространства обекти, пластики, пана от стъкло и смесени техники. Тя е съосновател на галерия „Аросита“ в столицата. Носител е на голям брой награди: Награда на Министерството на културата за цялостно представяне, 1979 г.; Награда на името на Иван Милев, 1983 г.; награда „Сливенски огньове“ за дизайн, 1987 г.

През 2010 г. Екатерина Гецова организира мащабен Международен фестивал на стъклото в България.

Галерия