• Евхаристински манастир, патронна мозайка, автор Здравко Каменаров.

Здравко Каменаров, патронна мозайка на Св. Йоан Павел XXIII

Храм Св. Йоан Павел XXIII към манастир на монашеската общност на Светата Евхаристия

Патронна мозайка, 2005 г.

Изборът на името „Блажен Йоан XXIII“ е свързан с кратка предистория. Блаженият папа Йоан XXIII, познат като монсеньор Анджело Ронкали, първи легат на Светия престол в България, закупува мястото, на което сега се намира храмът. Папа Йоан XXIII е провъзгласен за блажен през 2000 г. Строежът на църква „Св. Йоан Павел XXIII“ започва през 2001 г. в манастира на монашеска общност на сестрите на Светата Евхаристия. Храмът е завършен и осветен през 2005 г.

Мозайката, изобразяваща папата, е разположена в тондо над входа на храма. Портретното изображение е изградено умело, с подчертана физиономична прилика и живописна моделировка. Образът излъчва спокойствие, близост и топлота. Авторът отделя голямо внимание на детайлното изграждане на лицето, като съвместява конструктивната отчетливост, типична за мозайката, с меки живописни преливания. Преобладаващи са белият и златният цвят, с открояващи се тесери в различни нюанси. Мозайката се вписва напълно в монолитния изчистен облик на архитектурната среда като мащаб, цветово решение и пластичен градеж. Спецификата на образа и изграждането му са далеч от аскетичната студенина на религиозното изкуство и сродяват паното по въздействие с ранните образци на светската мозайка в София.

В жилищната част на манастирския комплекс авторът реализира и мозайките, посветени на Богородица (над вратата) и на Евхаристийното тайнство. Композицията на паното, разположено на нивото на втория етаж, е съобразена с особеностите на мозайката и изобразява „Ангелски Дейсис“ – моление на ангели застъпници на човечеството пред Бога, държащи свитък със Седемте печата. Според „Откровение на Йоан“ от Новия завет единствен достоен да отвори тези печати е Христос, който е пожертван, за да изкупи греховете на хората. Мозайката е полихромна, разработена живописно и с богато нюансирана цветова палитра.

Линк към Google Maps:

Здравко Каменаров

Здравко Каменаров
Снимка: личен архив

Здравко Каменаров е роден през 1967 г. в София. Завършва НУИИ „Илия Петров“, а през 1993 г. се дипломира в специалност „Консервация и реставрация“ в Национална художествена академия. Същата година започва работа като преподавател по „Техника и технология на живописта и стенописа“ към катедри „Живопис“, „Стенопис“ и „Реставрация“. Член е на СБХ от 1994 г. От 2006 г. е старши преподавател в НХА, а през 2010 г. е избран за доцент по същата дисциплина. От 2016 г. е професор в НХА. Работи в областта на мозайката, иконописта, реставрацията. Списъкът му с творчески прояви е дълъг и внушителен. Сред по-важните му постижения са: консервация и възстановка на мозайките и стенописите в притвора и централния кораб на храм-паметник „Св. Александър Невски“, 1993 – 1997 г.; иконостас с 40 икони за храм „Успение Богородично“ – София, 1997 – 2000 г.; изписване на параклис „Рождество Христово“, София, 2003 – 2004 г.; мозайки и стенописи за фасадата на Евхаристински манастир, София, 1999 г., икони за иконостас и стенописи в храм „Света Троица“, Малко Търново, 2003 г.; фасадна мозайка за храм „Св. Марина”, Софийска митрополия, 2009 г.; икони за проскинетарии на храм „Преображение“ в гр. Пловдив, 2004 г.; икони за иконостаса на параклис „Св. Иван Рилски“, София, 2005 г.; икони за иконостаса на църквата „Успение Богородично“, с. Черни Вит, 2005 г.; икони за иконостас на храм „Успение Богородично“, с. Ново Делчево, 2007 г.; фасадна мозайка за храм „Св. св. Кирил и Методий“, Костинброд, 2008 г.; изписване на храм „Успение Богородично“, с. Ново Делчево, 2009 г.

С висок професионализъм Каменаров реализира и обекти в чужбина, сред които: стенопис „Ангели“ – Падуа, Италия, 2007 г.; цялостно изписване на храм „Santa Croce“ – Борго Манеро, Италия, 2007 – 2008 г., празничен ред икони за храм „Santa Maria dei perduti“, Кастильоне, Италия; изписване на храм „Възкресение Христово“, Сосновец, Полша, 2009 г.; мозаечни икони за храм „San Georgio” – Болоня, Италия, 2011 г.; реставрация на стенописи в храм „Св. Троица“ (Румънската църква), София, 2009 г. и други.

Автор е и на реставрацията и консервацията на множество картини от Иван Мърквичка, Илия Петров, Георги Железаров, Борис Стевчев, Марио Жеков, Мари Петие, холандска живопис от XVIII в. и други. Участва в изложбени форуми (по-важни участия: иконна изложба в Софийска градска библиотека, 1998 г.; колективна изложба – живопис, галерия „Финес“, София, 1999 г.; изложба на секция „Реставрация“ към СБХ, „Шипка“ № 6, 2002 г.; иконна изложба в галерията на институт „Йоан Павел Втори“ – Краков, Полша, 2003 г.; изложба на секция „Реставрация“ в галерия „Академия“, 2009 г.) и научни конференции по проблемите на консервацията и реставрацията в страната и чужбина.

Галерия