• Мозайки на Летище София, „Терминал 1“

Мозайки на Летище София, Терминал 1

Летище, София, сграда на Терминал 1

Изграждането на летището край Враждебна стартира през 1937 г. Строежът на големия пътнически терминал (известен като Терминал 1) започва през 1938 г. по проект на архитектите Николай Марангозов, Петко Цветков и Цветан Добрев. Обликът на сградата като цяло е сдържан, без излишна импозантност и преднамерена показност. Архитектурата се отличава с ясно очертани обеми и подчертана ритмичност. Облицовката е от бял камък, а колоритът като подбор също е сдържан и балансиран. Сградата е открита през 1947 г., но е завършена официално през 1949 г.

Мозайки Карта на България и Карта на Европа, автор Иван Пенков, 1949 г.

През 1949 г. художникът Иван Пенков приключва работата си по декорацията на сградата с две мозаечни пана от естествен камък. Мозайките представляват карти на България и Европа, с обозначени водещи градски центрове. В картата на Европа всеки голям град е претворен със значима за облика му сграда – София в картата на Европа е представена чрез самата приемна сграда на летището. В картата на България градовете са маркирани посредством емблематични сгради или водещи отрасли: например София е представена чрез храм „Св. Александър Невски“, Русе – чрез пристанищната железопътна гара, Троян – чрез керамични съдове, Бургас е обозначен с котва, а Кюстендил е сигниран като център на плододобив. Иван Пенков залага на детайлите, доколкото те са необходими за документалната конкретика на изобразеното. Пластичното решение като колорит е лаконично, пестеливо и балансирано. Като съчетава документалното с артистичното, художникът създава мозайки с утилитарно-информативна и чисто естетическа функция.

Годината на изпълнение на мозайките – 1949 – е изваяна на паното с картата на Европа. Някои имена на градовете в България са коригирани впоследствие – например Шумен е записан като Коларовград (чисто документално градът носи това име от януари 1950 г.), което говори за намеса в същината на произведението на етап след неговото автентично създаване.

Иван Пенков

Иван Пенков
Снимка: СБХ

Иван Пенков е роден в град Казанлък. През 1919 г. е приет в Рисувалното училище (дн. Национална художествена академия), където се обучава при професорите Петко Клисуров, Борис Михайлов, Антон Митов, Харалампи Тачев, Жеко Спиридонов, Стефан Иванов. През 1922 г. урежда съвместна изложба с Дечко Узунов – приятел и състудент. Между 1922 г. и 1924 г. Иван Пенков учи живопис в Мюнхенската академия при проф. Майерхофер и проф. Хенгелер. След завръщането си в България подновява обучението си в Академията. Паралелно с живописта започват и изявите му в сценографията – поканен е да работи като художник-декоратор в Народния театър „Иван Вазов“. Така от 20-те години на ХХ век той се превръща в един от най-влиятелните театрални художници на България. През 1933 г. завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Преподава сценография в Академията от 1939 г. до 1955 г. и е основател на ателието по „Сценография и театрален костюм“. През 1948 г. става редовен професор в Приложния отдел на Художествената академия. Няколко пъти – през 1931 г. и през 1946 г. – е избиран за председател на Съюза на българските художници. През 1953 г. поема ръководството на Института за изобразителни изкуства при БАН като негов директор и член на Научния съвет. Иван Пенков умира през 1957 г.

Иван Пенков работи в областта на живописта, графиката, оформлението на книгата, сценографията и монументалната живопис. Освен живописни произведения, илюстрации, проекти за костюми и сценографии, художникът създава стъклописи, мозайки, стенописи, дървени струговани кукли, както и изделия от ковано желязо. Работи в частни интериори и институции. Сред емблематичните му произведения са: стенописи в Търговско-индустриалната камара в Бургас, 1929 г., съвместно с Никола Маринов; стъклописи в Българското посолство в Белград, 1939 г.; стъклописи за Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, 1932 – 1933; стъклопис „Темида и везните“, 1940 г., Министерство на правосъдието, София; стъклопис „Монетосеченето в Средновековна България“, БНБ, 1940 г.; стъклопис в зала 15 и фоайе на 3 етаж на Съдебната палата, София, 1940 г.; стъклопис „Темида“, Съдебна палата в Русе, 1940 г.; мозайка „Темида“, Съдебна палата, София, 1941 г.

Линк към Google Maps:

Галерия: Мозайка „Карта на България“

Галерия: Мозайка „Карта на Европа“