• Мозайки "Дънни риби", автор Илия Илиев.

Илия Илиев, мозайки Дънни риби, триптих

Висш адвокатски съвет, заседателна зала

Мозайка „Дънни риби“ (триптих) с размери 270/90 см, стъкло и камък, 2000 г.

Илия Илиев е от художниците монументалисти, които се изявяват със забележително постоянство в областта на мозайката. Създава както монументални пана, така и голям брой кавалетни мозайки. Мозайката „Дънни риби“ е от онези произведения, които са балансирани като композиция и размер и могат да бъдат адаптирани към разнообразни интериори. В творчеството на Илиев се наблюдава съжителството на чувството и разума, на емоционалното и рационалното начало. Паната са конструирани като визуален акцент в архитектурната среда и имат ярка, запомняща се образност.

В своите мозайки Илия Илиев използва охлюви, миди, камъчета, редом със стъкло, смалт и метал. В триптиха „Дънни риби“ той динамично съчетава камък и стъкло. Смесването на материали, богатството от форми и колоритни комбинации правят мозайките живи и изненадващо въздействащи. Изборът на цветове е съобразен с гамата на интериора, като същевременно повърхността на паната е разнообразна.

Линк към Google Maps:

Илия Илиев

Илия Илиев
Снмика: личен архив

Илия Илиев е роден през 1931 г. в Бургас. През 1954 г. завършва специалност „Архитектура“, ВИАС (УАСГ), София. В периода 1955 – 1959 г. работи като архитект-проектант в Бургас. През периода 1959 – 1966 г. е студент в ръководената от проф. Георги Богданов специалност „Монументално-декоративна живопис“ на ВИИИ „Н. Павлович“, понастоящем НХА. От 1969 г. е преподавател по композиция в Художествената академия, от 1985 г. е доцент, а от 1990 г. – професор и ръководител на специалност „Стенопис“. Освен специализация в Париж през 1970 г., художникът има творчески престой във Финландия. От 1989 г. е член на AIMC (Международна организация на съвременните мозаици) – Равена, Италия. През 1991 е гостуващ професор в Южноилинойски университет SIUСАЩ. Работи в областта на монументалната живопис, кавалетната и монументалната мозайка. В работата си използва мрамор, гранит, камък, стъкло (авторски моделирано), както и различни природни форми.

Галерия