• 55 СОУ "Петко Каравелов, мозайка, автори Колю Гецов и Михалис Гарудис.

Колю Гецов и Михалис Гарудис, мозайка

55 СОУ Петко Каравелов, фасада

Смесена техника, 1979-1980 г.

Паното е изпълнено в смесена техника, комбинация от мозайка и металопластика. То се разпростира вертикално върху част от фасадата, по цялата височина на сградата. Отличава се с геометрична, асиметрична и балансирана композиция. Центърът й е рязко подчертан чрез контраста между различните материали и съжителството на плоски и силно изпъкнали форми. Мозайката е изградена от правилни геометрични форми. Всички те образуват ясна и лесна за възприемане структура. Подреждането на тесерите и металните модули стриктно следва посоката на композицията. Контрастите при употребата на разнородни материали – грапаво-гладко и матово-лъскаво, привличат вниманието. Пластичният композиционен център изпъква напред, осъществявайки преход от изобразеното към реалното екстериорно пространство, за сметка на приглушеното въздействие на плоската каменна периферия, която има за цел да запази целостта на стената.

Линк към Google Maps:

Колю Гецов

Колю Гецов
Снимка: личен архив

Колю Гецов е роден през 1938 г. в град Стражица. Учи първоначално в Художествената академия в София, но впоследствие печели стипендия за обучение и завършва специалност „Скулптура и художествена обработка на метали“ при проф. Ян Нушил в Академията за приложни изкуства в Прага. Работи в областта на монументалните изкуства, пластика, стенопис, витраж. Съавтор на Михалис Гарудис при създаването на голям брой монументални произведения. Заедно със съпругата си, художничката Екатерина Гецова, през 1991 г. създават галерия „Аросита“ в София.

Михалис Гарудис

Михалис Гарудис (1940-2021)
Снимка: Булфото

Михалис Гарудис е роден през 1940 г. в село Булгаркьой, обл. Димотика, Гърция. През 1965 г. завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Илия Петров. В началото на творческия си път си той създава натюрморти, морски пейзажи, фигурални композиции. По-късно започва да се изявява и в областта на монументалната живопис, мозайката и керамиката. Първата самостоятелна изложба на Михалис Гарудис е през 1971 г. в галерия „Райко Алексиев“ в София. От 1986 г. художникът живее и работи в Солун, Гърция. Твори активно в областта на монументалните изкуства, живописта, колажа. Негови творби са притежание на много музеи и частни колекции в България и в чужбина. Сред по-важните стенно-монументални произведения на художника са: „Изкуството през вековете“, Дом на киното, София, 1976 г.; „Композиция 1“ и „Композиция 2“ – пластика в съавторство с Колю Гецов, НДК, 1981 г.; стенопис „Възраждане“, резиденция „Перла“, Бургас, 1981 г.; мозаечна декорация на фасада на магазин „Славяни“, стенопис в хотел „Янтра“, 1975 г., и мозайка с керамична инкрустация, сладкарница „Полтава“ – всички във Велико Търново, съвместно с Колю Гецов; мозайки, фасада на 55 СУ, София, в съавторство с Колю Гецов.

Галерия